Sponzorizat de newsflash.ro
Google a pus oficial în funcțiune o centrală geotermală experimentală, prima de acest fel, în statul american Nevada, furnizând energie fără emisii de carbon pentru centrele de date masive aflate în apropiere.
Această centrală geotermală experimentală, realizată în parteneriat cu firma de energie Fervo, face parte din planul ambițios al Google de a funcționa în întregime cu energie fără emisii de carbon începând cu 2030.
Chiar dacă această centrală este menită să furnizeze doar o cantitate modestă de 3,5 megawați de energie, impactul real este dat de tehnicile experimentale pe care le utilizează pentru a exploata energia geotermală, care, dacă sunt confirmate aici, ar putea fi utilizate la o scară mai largă pentru a oferi energie prietenoasă cu mediul la nivel global.
O centrală geotermală experimentală, pusă în funcțiune de Google
„Cred că va fi un progres semnificativ și va continua să propulseze geotermia într-o poziție mult mai importantă decât a fost până acum”, a declarat CEO-ul Fervo, Tim Latimer, pentru The Associated Press.
În mod tipic, construirea unei centrale geotermale necesită găsirea unui rezervor perfect, care să apară natural, în care solul să fie puternic fracturat și ușor de forat, permițându-le conductelor să aibă acces la interiorul fierbinte al Pământului de dedesubt. Dar astfel de locații sunt rare și greu de detectat și nu există nicio garanție că, după ce forajul este terminat, căldura la care încearcă să aibă acces va fi suficientă, o risipă costisitoare, menționează Futurism.
Adoptând inovațiile din industria petrolului și gazelor în tehnologia de fracturare hidraulică, Fervo nu forează doar vertical, ci, după ce ajunge suficient de adânc, și orizontal, și apoi spală rocile cu fluide puternic presurizate pentru a le fractura și mai mult.
Apoi, sunt amplasate conductele, iar apa este pompată în subteran, încălzindu-se în lungul canalului orizontal, înainte de a reveni la suprafață pentru a alimenta o turbină care produce electricitate. Sistemul este în circuit închis, reutilizând aceeași apă pentru a nu se produce risipă.
Viitorul energiei regenerabile este acum
Cu această unitate funcțională acum, potențialul său ar putea fi o revelație pentru energia regenerabilă și fără emisii de carbon, permițându-le centralelor geotermale să fie instalate în locuri unde se credea că este imposibil.
„Prin aplicarea tehnologiei de foraj din industria petrolului și gazelor, am demonstrat că putem produce resurse de energie fără carbon 24/7 în noi regiuni ale lumii”, a declarat Latimer într-un comunicat din luna iulie.
Pentru a da o idee despre cât de limitată este geotermia în prezent: chiar dacă Statele Unite sunt lider mondial în generarea de electricitate geotermală, doar șase state, printre care Nevada, California și…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro