Sponzorizat de newsflash.ro
Un fenomen ciudat are loc atunci când astronauții călătoresc în spațiu și observă planeta Pământ pentru prima oară. De cele mai multe ori, astronauții realizează cât de interconectată și fragilă este viața pe Terra, iar adesea simt o responsabilitate urgentă de a o proteja.
Astronautul Ron Garan a simțit acest așa-numit „efect de ansamblu” (overview effect) atunci când a văzut pentru prima dată Pământul din spațiu. Atunci când și-a îndreptat privirea spre planeta sa natală, astronautul a observat abundența de viață și atmosfera incredibil de subțire care o protejează.
Totuși, astronautul nu a văzut ceva despre care societatea este de cele mai multe ori cel mai îngrijorată și interesată, anume economia. Din punctul de vedere al lui Garan, observarea Pământului din spațiu i-a arătat că problemele precum încălzirea globală, defrișările și pierderea biodiversității nu sunt deconectate.
„Este evident din spațiu că trăim o minciună”
Din contră, acestea sunt simptomele unei defect al modului în care ne percepem pe noi înșine. În opinia astronautului, oamenii nu reușesc să înțeleagă că sunt o specie planetară.
„Am văzut stratul incredibil de subțire al atmosferei. În acel moment, mi-am dat seama că acel strat subțire ca hârtia ține în viață totul de pe planeta noastră. […] Nu am văzut economia. Este evident din spațiu că trăim o minciună. Trebuie să schimbăm ordinea de gândire de la economie, societate, planetă la planetă, societate, economie”, a spus , a spus astronautul pentru BigThink.
„Mă trezesc în fiecare dimineață în patul meu, dar mă trezesc de asemenea pe o planetă”, a continuat Garan.
Sursa: YouTube
„Unul dintre lucrurile pe care le-am realizat în spațiu este că nu suntem de pe Pământ, ci suntem ai Pământului. Nu suntem în Univers, ci suntem Universul. Noi suntem Universul care începe să fie conștient de sine”, a mai spus Garan.
Fostul astronaut NASA a petrecut 178 de zile în spațiu
Fostul astronaut NASA (de asemenea, fost pilot de avioane de luptă) a călătorit la bordul Space Shuttle, navelor spațiale Soyuz ale Rusiei și al Stației Spațiale Internaționale, însumând 178 de zile în spațiu. Aflat acolo, Garan a efectuat patru plimbări spațiale în misiuni de mentenanță pentru stația spațială.
Înainte de aceste călătorii spațiale, Garan a trăit și a participat la experimente științifice pe fundul oceanului în singurul laborator subacvatic din lume, Aquarius.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală
Un astronaut din programul Apollo a spus că extratereștrii au prevenit un război nuclear pe Pământ
O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a găurit ionosfera Pământului
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro