Sponzorizat de newsflash.ro
O companie a creat supercomputerul cuantic puternic care poate indeplini sarcini intensive intr-un timp foarte scurt si pentru care supercomputererele conventionale ar avea nevoie de zeci de ani.
Compania Google din Statele Unite a dezvoltat un computer cuantic revolutionar care poate face calcule instant, relateaza The Telegraph. Actualele supercomputere ar avea nevoie de 47 de ani pentru a realiza aceleasi calcule.
Acest progres al Google e menit sa demonstreze cat de puternice pot fi aceste computere experimentale cuantice si cum pot depasi supercomputerele mai conventionale.
Echipa din spatele acestui progres a utilizat cea mai recenta revizie a Google pentru a efectua un studiu in urma caruia s-a constatat ca dispozitivul a fost capabil sa finalizeze calcule intr-un timp record, o sarcina pentru care computerele standard ar avea nevoie de zeci de ani.
Daca e adevarat, aceste descoperiri ne-ar putea oferi un prim exemplu al suprematiei cuantice. Cercetatorii au folosit o versiune upgradata a Sycamore, un computer pe care Google l-a prezentat in 2019.
Aceasta versiune include un procesor care e de 241 de milioane de ori mai puternic decat versiunea anterioara. Intregul rost al experimentului a fost sa testeze cat de performant e supercomputerul cuantic al Google comparativ cu supercomputerele standard si traditionale.
Rezultatele sunt, fara indoiala, palpitante. Mai ales ca companii precum Google continua sa dezvolte tehnologia cuantica destinata sa forteze abilitatea noastra de a procesa lucruri.
Scopul acestei competitii e sa se raspunda la doua mari intrebari. Prima dintre ele e “granitele bine-definite pentru regiunea in care se afla spatiul Hilbert sunt, de fapt, posibile datorita unui procesor cuantic zgomotos?”
Mai important, supercomputerul cuantic si puternic al Google incearca sa raspunda la intrebarea daca e posibil sau nu sa stabilim un experiment care e observabil si care probeaza aceste granite.
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe dojotech.ro