Sponzorizat de newsflash.ro
Variația de temperatură detectată de roverul Pragyan al misiunii Chandrayaan-3 a Indiei pe Lună este interesantă pentru că oamenii de știință nu se așteptau la valoarea de 70 de grade Celsius.
Recent, roverul Pragyan a trimis înapoi pe Pământ primele sale observații făcute pe suprafața Lunii, la polul sudic al satelitului natural al Pământului. Cercetătorii implicați în misiune au transmis că variația de temperatură de 70 de grade Celsius din apropiere de suprafață nu era așteptată.
„Am crezut cu toții că variația de temperatură ar putea fi între 20 și 30 de grade Celsius la suprafață dar [au fost detectate] 70 de grade. Asta este în mod surprinzător mai mult decât ne-am așteptat”, a explicat omul de știință BH Darukesha din cadrul Organizației pentru Cercetare Spațială a Indiei (ISRO).
Primele descoperiri ale misiunii Chandrayaan-3
Există puține astfel de variații pe Pământ, astfel că primele descoperiri ale misiunii Chandrayaan-3 sunt foarte interesante. „Atunci când săpăm doi sau trei centimetri în Pământ, cu greu observăm o variație de 2 sau 3 grade Celsius, în timp ce pe Lună variația este de aproape 50 de grade. Asta este interesant”, a adăugat cercetătorul, citat de HindustanTimes.
Variația de temperatură de pe suprafața Lunii, la polul sudic, este de la 70 de grade Celsius până la minus 10 grade.
Este pentru prima oară când această informație a fost obținută de comunitatea științifică, grație roverului Indiei.
Temperatura de la suprafața Lunii a fost analizată la diferite adâncimi
ISRO a dat publicității și un grafic care arată că temperatura de la suprafața Lunii a fost analizată la diferite adâncimi cu ajutorul instrumentelor științifice aflate la bordul sondei de aselenizare Vikram. Datele arată că temperatura rămâne în jurul valorii de 50 de grade Celsius la sol.
Temperatura crește la 60 de grade la înălțimea de 20 milimetri. Însă, la adâncimea de 80 milimetri, sub suprafața selenară, temperatura ajunge la minus 10 grade Celsius.
Temperatura a fost măsurată în timpul zilei. Totuși, polul sudic al Lunii este mai puțin luminat de Soare, a precizat directorul ISRO, adăugând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care polul sudic a fost ales drept loc de aselenizare și cercetare.
India, prima țară din lume care ajunge la polul sudic al Lunii
Recent, misiunea Chandrayaan-3 a efectuat cu succes o aselenizare ușoară la polul sudic al Lunii, astfel că India a devenit prima țară din lume care ajunge în această regiune de pe Lună, dar și a patra țară din istorie care reușește o aselenizare.
Polul sudic selenar este subiectul mai multor misiuni actuale și viitoare, având în vedere că oamenii de știință cred că aici există cantități vaste de apă înghețată, o resursă valoroasă pentru viitoarele misiuni de explorare…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.descopera.ro