Sponzorizat de newsflash.ro
O pastilă dezvoltată pentru febra Dengue de grupul Johnson & Johnson a părut că oferă protecţie împotriva unei forme a virusului, în cadrul unui studiu de mică amploare realizat pe oameni în Statele Unite, informează Reuters.
În prezent nu există niciun tratament specific pentru febra Dengue, o boală care reprezintă o ameninţare tot mai mare, au declarat reprezentanţii Johnson & Johnson (J&J) înaintea prezentării rezultatelor studiului la conferinţa anuală organizată de Societatea Americană de Medicină Tropicală şi Igienă la Chicago.
“Este prima pastilă care a arătat vreodată o activitate antivirală împotriva febrei Dengue”, a declarat Marnix Van Loock, coordonatorul departamentului de cercetare a patogenilor emergenţi din cadrul grupului farmaceutic, vorbind despre noul medicament.
În testele pe oameni, cercetătorii au expus în mod intenţionat voluntari sănătoşi la acest patogen pentru a testa un vaccin şi un tratament, precum şi pentru a înţelege mai bine boala cauzată de acesta, scrie Agerpres.
Febra Dengue, deşi rămâne adeseori asimptomatică, este cunoscută şi sub numele de “febra oaselor rupte” din cauza severităţii durerilor osoase şi articulare şi a spasmelor pe care unii dintre pacienţi pot să le experimenteze. Ea reprezintă de multă vreme un adevărat flagel în mare parte din Asia şi America Latină, unde cauzează milioane de infectări în fiecare an şi zeci de mii de decese, şi este posibil să se extindă în alte regiuni pe măsură ce schimbările climatice fac ca tot mai multe zone să devină ospitaliere pentru ţânţarii care o răspândesc, a declarat la începutul lunii octombrie Jeremy Farrar, cercetător-şef în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În testul clinic realizat în colaborare cu Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, 10 voluntari au primit o doză mare a pastilei J&J timp de cinci zile, înainte de a fi injectaţi cu o formă atenuată a virusului Dengue. Ei au continuat să ia pastila timp de 21 de zile după aceea.
Şase dintre cei 10 voluntari nu au prezentat nicio urmă detectabilă a virusului Dengue în sângele lor, după ce au fost expuşi la patogen şi, de asemenea, niciun semn că sistemul lor imunitar ar fi reacţionat la infecţia cu virusul în cele 85 de zile de monitorizare medicală.
Toţi cei cinci oameni din grupul placebo, care au fost şi ei injectaţi cu virusul Dengue, au prezentat semne detectabile ale virusului atunci când au fost testaţi. Participanţii la studiu au primit îngrijiri medicale standard din partea unor profesionişti din sectorul sanitar atunci când acest lucru a fost necesar, iar virusul utilizat a fost o versiune atenuată pentru a minimiza simptomele.
Următorul pas va fi testarea pastilei ca formă de tratament
Aceste date preliminare pozitive vin în…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.digi-world.tv