Sponzorizat de newsflash.ro
In perioada de inceput a studierii oricarei arii din domeniul IT este important sa fixam cat mai bine notiunile teoretice, dar in paralel ele trebuie si exersate, pe cat posibil. Aria testarii software nu face exceptie, unde pentru exersarea cunostintelor acumulate putem dezvolta anumite proiecte personale si teme de lucru, organizate intr-un portofoliu personal.
Ce este un portofoliu personal?
Pentru a putea arata si pune in valoare cunostintele si abilitatile proaspat dobandite in IT in general, si in testare software in particular, este nevoie sa putem prezenta munca noastra practica intr-un portofoliu personal.
Acesta constituie practic colectia de proiecte, teme, teste si exercitii pe care le-am facut sau parcurs cu scopul de a invata si a demonstra ca avem un nivel solid de cunostinte care ne recomanda pentru un anumit loc de munca, in acest caz in IT, pe ramura testarii.
Mai ales la inceputurile carierei in IT si nu numai, portofoliul personal este principala modalitate de a acumula o prima experienta practica si de a ne pune in lumina aptitudinile, in lipsa altor atuuri care apar odata cu timpul, precum experienta de lucru. De aceea, este extrem de importanta prezenta unui portofoliu solid si bine definit, care sa fie ca o carte de vizita relevanta, impreuna cu CV-ul.
Portofoliul in testare software (QA)
Pe aproape orice ramura din domeniul IT se poate construi, cu putina dedicare si creativitate, un portofoliu care sa puna in valoare cunostintele persoanei respective. Inclusiv pe testare se poate construi si organiza un astfel de portofoliu, chiar daca la prima vedere poate nu este la fel de intuitiv comparativ cu alte arii ale IT-ului, precum programarea web unde poti dezvolta o colectie de site-uri de exemplu.
Cu toate acestea, si pe testare se poate dezvolta un portofoliu personal, iar in continuare voi prezenta cateva idei utile pentru inceput, dar care cu siguranta nu sunt singurele. Diversitatea ideilor este destul de mare, iar creativitatea trebuie sa fie un punct cheie pentru definirea unui portofoliu original. Pe masura ce invatam si acumulam experienta, ne putem da seama singuri de unele lucruri pe care le putem implementa practic si adauga la portofoliul nostru.
1. Cazuri de testare (testcases)
Un prim proiect pe care il putem dezvolta in cadrul unui portofoliu pe testare software se refera la cazuri de testare (testcases). Acestea reprezinta o lectie de baza pentru invatarea testarii software, si trebuie exersata in prealabil.
Astfel, putem sa ne alegem o aplicatie care ne este mai familiara sau o functionalitate specifica si sa scriem mai multe cazuri de test pe care le-am executa noi, intr-un mediu real. Esenta este sa fie gandite corect si scrise cat mai complet si unitar.
Acestea pot fi trecute foarte bine intr-un repository pe GitHub pentru a le arata usor oricui doreste, sau pot fi scrise si in alte aplicatii de project…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.blogdeit.ro