Sponzorizat de newsflash.ro
Forțele de Apărare ale Israelului(IDF) au început să folosească inteligența artificială pentru a selecta țintele loviturilor aeriene și pentru a organiza logistica de război, pe măsură ce tensiunile se intensifică în teritoriile ocupate și cu Iranul, marele rival.
Deși armata nu vrea să comenteze operațiuni specifice, oficialii spun că acum folosește un sistem de recomandare IA care poate prelucra “cantități uriașe de date” pentru a selecta ținte, potrivit Bloomberg. Raidurile care urmează pot fi apoi asamblate rapid cu un alt model de inteligență artificială numit Fire Factory, care utilizează date aprobate de armată pentru a calcula încărcăturile de muniție, pentru a prioritiza și atribui mii de ținte avioanelor și dronelor.
În timp ce ambele sisteme sunt supravegheate de operatori umani care verifică și aprobă țintele individuale și planurile de raid aerian, tehnologia nu face încă obiectul niciunei reglementări internaționale sau la nivel de stat.
Susținătorii declară că algoritmii avansați ar putea depăși capacitățile umane și ar putea ajuta armata să minimizeze pierderile, în timp ce criticii avertizează asupra consecințelor potențial mortale ale faptului de a se baza pe sisteme din ce în ce mai autonome.
„Dacă există o greșeală în calculul IA, atunci pe cine dăm vina pentru această greșeală?”, a precizat Tal Mimran, lector de drept internațional la Universitatea Ebraică din Ierusalim și fost consilier juridic al armatei. „Poți nimici o întreagă familie pe baza unei greșeli”.
Detaliile legate de utilizarea operațională a IA de către armată rămân în mare parte clasificate, însă declarațiile oficialilor militari sugerează că IDF a dobândit experiență pe câmpul de luptă cu aceste sisteme controversate prin exploziile periodice din Fâșia Gaza, unde Israelul efectuează frecvent lovituri aeriene ca răspuns la atacurile cu rachete. În 2021, IDF a…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.national.ro