Sponzorizat de newsflash.ro
Pangu-Weather, un nou sistem de prognoză meteo bazat pe inteligență artificială dezvoltat de Huawei Cloud, a fost analizat în revista științifică Nature. Sistemul este capabil să ofere predicții mai precise și mai rapide decât metodele tradiționale de prognoză meteo și ar putea revoluționa modul în care gestionăm vremea.
Prognoza meteo. FOTO Shutterstock
Pangu-Weather folosește o arhitectură 3D Earth-Specific Transformer (3DEST) pentru a procesa date meteorologice 3D complexe și neuniforme. Utilizând o strategie de agregare ierarhică, temporală, modelul a fost antrenat pentru diferite intervale de prognoză, folosind intervale de 1 oră, 3 ore, 6 ore și 24 de ore. Acest lucru a dus la o minimizare a cantității de iterații pentru a prezice o condiție meteorologică la un anumit moment și la o reducere a previziunilor eronate.
În timpul testelor științifice, modelul Pangu-Weather a demonstrat o precizie superioară în comparație cu metodele tradiționale de predicție numerică pentru previziuni de la 1 oră la 7 zile, cu o creștere a vitezei de predicție de 10.000 de ori. Modelul poate prezice, cu precizie, în câteva secunde caracteristici meteorologice de finețe, inclusiv umiditatea, viteza vântului, temperatura și presiunea la nivelul mării.
Pangu-Weather este încă în curs de dezvoltare, dar are potențialul de a revoluționa modul în care gestionăm vremea. Sistemul ar putea fi folosit pentru a emite avertizări mai precise despre vremea extremă, pentru a optimiza planificarea transportului și a infrastructurii și pentru a ajuta oamenii să se pregătească pentru evenimente meteorologice neașteptate.
Dezvoltarea Pangu-Weather este un exemplu al impactului potențial al inteligenței artificiale asupra lumii. Sistemul ilustrează capacitatea AI de a rezolva probleme complexe și de a oferi soluții care sunt mai precise și mai eficiente decât metodele tradiționale.
În plus,…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe adevarul.ro