Sponzorizat de newsflash.ro
Google a lansat în România și în alte câteva zeci de țări europene chatbot-ul Bard, la opt luni după ce ChatGPT a arătat publicului larg cât de interesant este un robot conversațional. Pe Bard îl poți întreba în română ce să faci de mâncare, îi poți cere să-ți rezume un text, să te ajute să scrii un e-mail sau poți să-l „rogi” să te sfătuiască pe diverse teme.
Google BardFoto: Shutterstock
Google Bard – Unde îl găsești și câteva idei de întrebări
Bard este disponibil la adresa bard.google.com, pe desktop sau mobil, iar interacțiunea se poate face prin text scris sau voce.
Bard generează în limba română diferite formate de text creativ – de la poezii, cod, e-mail, mesaje, etc – și va răspunde la întrebări într-un mod „cuprinzător și informativ”, spun cei de la Google. Câteva opțiuni despre care puteți citi mai jos sunt disponibile pentru moment doar în engleză.
„Bard este un model lingvistic de mari dimensiuni, cunoscut și sub numele de AI conversațional sau chatbot. Este capabil să comunice și să genereze text într-un mod asemănător omului, ca răspuns la o gamă largă de solicitări și întrebări”, spun cei de la Google.
De exemplu, poate răspunde la o cerere de tipul „Recomandă o mâncare cu următoarele ingrediente: năut, ardei și fasole verde”, „Rezumă următorul video” sau „Fă-mi un rezumat al următorului text”, „Dă-mi câteva sfaturi care să mă ajute să citesc mai multe cărți anul acesta” sau „Ajută-mă să scriu un text despre cei mai cunoscuți scriitori români în străinătate”.
Bardul de la Google – Cum comunici cu el
Bardul era la celți un poet care compunea și recita cântece războinice și religioase, iar cel mai faimos „bard” din literatura română este „bardul de la Mircești”, Vasile Alecsandri. „Bard” înseamnă „poet” sau „rapsod” și în engleză, iar un oficial de la Google explica faptul că numele a fost ales intenționat, fiindcă Bard poate fi un fel de povestitor personal care te stimulează să-ți folosești creierul și să afli mai multe.
Interacțiunea cu Bard se poate face și pe voce, iar utilizatorii pot asculta răspunsurile primite, opțiunea fiind disponibilă inclusiv în limba română. Facilitatea este de ajutor mai ales atunci când trebuie să auzi pronunția corectă a unui cuvânt sau a unei expresii.
Interesant este că utilizatorii pot schimba tonul și stilul în care Bard răspunde, având cinci opțiuni: simplu, lung, scurt, profesional și relaxat. Această opțiune este în prezent disponibilă doar în engleză, dar va fi extinsă în curând și la alte limbi.
Bard este o soluție în curs de dezvoltare, care poate ajuta utilizatorii „să fie mai productivi și creativi”, spun cei de la Google.
Bard se bazează pe informații la zi de pe internet pentru a oferi răspunsuri proaspete, „de înaltă calitate”, spun cei de la Google. Aceasta este o…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe economie.hotnews.ro