Sponzorizat de newsflash.ro
La sfârşitul săptămânii viitoare, pe 23 şi 24 septembrie, AutoBlog.MD va organiza evenimentul numit AutoClassica la Castel Mimi – o expoziție auto în care vor putea fi văzute cele mai frumoase automobile istorice din țară, cât și din afara ei, împreună cu unele exemplare de colecție care peste ani vor trece și ele în categoria mașinilor veritabile de epocă.
Şi, după cum v-am promis, despre câteva modele unicate vă povestim în articole individuale, acesta fiind dedicat unui SUV compact care poate deveni la necesitate şi pickup – Toyota 4Runner!
Exemplarul din imagine este un 4Runner de primă generaţie N61, în echipare SR5, anul producţiei 1988. Este propulsat de un benzinar natural aspirat, cu patru cilindri în linie şi volum de 2.366 cm3 (116 CP/190 Nm), cu injecție electronică de combustibil, cuplat la o cutie mecanică în cinci trepte. Tracţiunea este evident 4×4.
Suspensia-i frontală este independentă. Pe puntea din spate are arcuri lamelare şi frâne cu tamburi (cu discuri ventilate pe roţile frontale). Servodirecţia este una hidraulică. Cu roţile standard de mărimi 225/75 R15, garda la sol îi constituie 269 mm.
Pentru prima generație 4Runner introdusă în 1983, Toyota, în loc să dezvolte un model complet nou, a modificat Hilux-ul existent (N50/N60/N70) cu benă scurtă. În comparaţie cu Hilux, 4Runner se remarcă printr-un panou detaşabil cu lunetă integrată, scaune posterioare, o bară de protecţie în caz de răsturnare și un baldachin detașabil din fibră de sticlă. Conceptul a fost împrumutat atât de la a doua generație Ford Bronco, cât și de la Chevrolet K5 Blazer.
Astfel, prima generație este aproape identică din punct de mecanic cu Toyota Hilux 4×4. Toate modelele aveau două portiere și nu se distingeau de pickup-uri începând de la planşa de bord şi până la capătul frontal. Aproape toate modificările au fost aduse corpului începând cu montanţii centrali şi până la capătul posterior.
Prin conceptul în sine, modelul se poate folosi ca o decapotabilă (parţial) sau drept autoturism de teren închis, fiind dotată cu servodirecție, cutie manuală și aer condiționat, acest lucru oferind un mix de plăcere, confort și fiabilitate, greu de găsit la o mașină lansată pe piață acum aproape 40 de ani. Indicativul SR5 se referă la nivelul de echipare și ornamente al gamei, care este unul iconic și reprezintă nivelul maxim de dotări.
Maşina de la AutoClassica la Castel Mimi este unul din puținele exemplare construite pentru piața din Europa, fiind de la bun început în proprietatea unei singure familii de origine poloneză stabilită în Elveția. Actualul proprietar a achiziționat-o de la familie acum trei ani, fiind foarte bine întreținută şi îngrijită obsesiv, cu extrem de multe piese de…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe autoblog.md