Sponzorizat de newsflash.ro
Ce ne rezervă viitorul tehnologiilor emergente și al inteligenței artificiale (IA) din punctul de vedere al drepturilor omului?
Limitele inteligenței artificiale și ale altor tehnologii în curs de dezvoltare reprezintă una dintre cele mai urgente probleme cu care trebuie să se confrunte societatea, guvernele și sectorul corporatist.În ultimele luni, notează Modern Diplomacy, am fost cu toții martori și am urmărit progresele fantastice în domeniul IA generativă, ChatGPT și alte programe – acum ușor accesibile unui public mai larg.
Inteligența artificială ar putea stimula progresul științific, democratiza accesul la cunoștințe, îmbunătăți previziunea și prognoza strategică și crește capacitatea de procesare a volumelor masive de date. Însă, pentru a realiza pe deplin acest potențial, trebuie să stabilim limite și să ne asigurăm că avantajele depășesc pericolele.
Limitele înseamnă reglementare. Orice soluție sau legislație trebuie să se bazeze pe respectarea drepturilor omului pentru a fi adecvată și pentru a pune oamenii în centrul dezvoltării noilor tehnologii.
Două tendințe influențează în prezent evoluția legislației IA. Prima se bazează doar pe riscuri și se concentrează foarte mult pe autoreglementare și pe autoevaluarea inginerilor IA. Se pune accentul pe identificarea și minimizarea riscurilor pentru a obține rezultate, mai degrabă decât pe reguli specifice. Această strategie conferă sectorului privat o mulțime de responsabilități.
A doua tendință este cea alternativă, care incorporează principiile drepturilor omului pe tot parcursul procesului de colectare și selecție a datelor, proiectării, dezvoltării, implementării și utilizării modelelor, instrumentelor și serviciilor produse. Există motive: inteligența artificială poate sprijini un regim autoritar. Este capabilă să tragă cu armament autonom mortal. Poate sta la baza unor sisteme tot mai puternice de control,…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe www.national.ro