Sponzorizat de newsflash.ro
- O echipă de cercetători din Chicago a găsit un mod de a proteja arta împotriva A.I..
- Glaze oferă o protecție împotriva tool-urilor cu A.I. pentru a nu încălca drepturile de autor.
- Programul a fost descărcat de 893.000 de ori de la lansarea din luna martie.
Inteligența artificială are un inamic clar. Artiștii. Cei care se tem că vor fi înlocuiți de chatboți. O echipă de cercetători de la Universitatea din Chicago le oferă o armă importantă în această luptă: un tool numit Glaze care profită de un unghi mort din vederea inteligenței artificiale și o împiedică să încalce drepturile de autor.
Ascensiunea inteligenței artificiale din ultimele luni a creat o dilemă majoră pentru o mulțime de artiști. Cum își mai pot promova arta? Pentru că dacă o postează online, practic contribuie la antrenarea inteligenței artificiale care le poate lua locul. Și așa a apărut Glaze, creat de către un profesor de știință de la Universitatea din Chicago, Ben Zhao, și de echipa acestuia. Acest program susține că poate altera felul în care modelele cu A.I. văd o imagine online, chiar dacă schimbările pentru ochiul uman sunt minime. Cu alte cuvinte, exploatează diferența fundamentală între felul în care omul vede arta și cum o vede inteligența artificială. Programul a fost descărcat de 893 de mii de ori de când a fost lansat în luna martie.
Cum îi ajută pe artiști
Dacă inteligența artificială nu poate să își creeze o bază de date cu operele unui artist, nu poate să îi replice creațiile. Știi că a fost în urmă cu o lună un mic trend devenit viral prin care filme erau reimaginate după stilul lui Wes Anderson. Dacă aceste opere ar fi motificate cu ajutorul Glaze, modelele cu A.I. nu ar mai putea să le interpreteze. Este practic noua marcă înregistrată în era inteligenței artificiale.
Citește și:
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe alephnews.ro