Sponzorizat de newsflash.ro
Compania HP Inc a publicat raportul trimestrial HP Wolf Security Threat Insights, care explică cum hackerii înlănțuiesc diferite combinații de atacuri, precum „cărămizile” unui joc de construcție, pentru a ocoli instrumentele de detectare. Principalii vectori de amenințare în ultimele luni au fost e-mailul și descărcările din browser, arată raportul.
HackerFoto: Shutterstock
Pe baza datelor provenite de la câteva milioane de puncte terminale care rulează HP Wolf Security, studiul a descoperit:
- Hackerii folosesc atacuri de tip “building block”. În campaniile QakBot, infractorii cibernetici au conectat diferite instrumente pentru a crea lanțuri de infectare unice. Prin schimbarea diferitelor tipuri de fișiere și tehnici, aceștia au reușit să ocolească instrumentele de detectare și politicile de securitate. 32% dintre lanțurile de infectare QakBot analizate de HP în perioada aprilie-iunie au fost unice.
- Blogger sau keylogger? Autorii recentelor campanii Aggah au plasat codul malițios în cadrul popularei platforme de blogging, Blogspot. Prin ascunderea codului într-o sursă legitimă, au făcut mult mai dificilă detectarea unui eventual atac cibernetic. Hackerii își folosesc apoi cunoștințele despre sistemele Windows pentru a dezactiva unele instrumente anti-malware de pe calculatorul utilizatorului și a fura informații sensibile.
- Malware multilingv. O campanie recentă utilizează mai multe limbaje de programare pentru a evita detectarea. Mai întâi, criptează codul cu ajutorul unui program scris în Go, dezactivând funcțiile de scanare anti-malware care, în mod normal, l-ar detecta. Apoi schimbă limbajul în C++ pentru a interacționa cu sistemul de operare al utilizatorului atacat și pentru a rula programul malware în memorie, lăsând foarte puține urme în PC.
„Infractorii cibernetici sunt din ce în ce mai bine organizați și mai bine informați. Aceștia cercetează și analizează sistemul de operare, ceea ce face mai simplă exploatarea lacunelor. Știind ce butoane trebuie să apese, aceștia pot naviga cu ușurință prin sistemele interne, folosind tehnici relativ simple în moduri foarte eficiente – fără a trage un semnal de alarmă.”, spune Patrick Schläpfer, analist senior în cadrul echipei de cercetare HP Wolf Security,
Raportul detaliază modul în care grupurile de infractori cibernetici își diversifică metodele de atac pentru a ocoli politicile de securitate și instrumentele de detectare. Principalele constatări:
- Arhivele au fost cel mai popular tip de livrare de malware pentru al cincilea trimestru consecutiv, fiind folosite în 44% dintre cazurile analizate de HP.
- În al doilea trimestru (aprilie-iunie) s-a înregistrat o creștere de 23% a amenințărilor HTML detectate de HP Wolf Security, comparativ cu primul trimestru.
- A existat o creștere de 4% în cazul fișierelor executabile – de la 14% la 18%, între primul și al doilea trimestru – cauzată în…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe economie.hotnews.ro