Sponzorizat de newsflash.ro
Google a lansat AI-ul Bard și în română, iar discuțiile cu el sunt simpatice, seamănă mult cu ChatGPT, însă trebuie să fii atent la erorile factuale care apar des, fiindcă Bard este un experiment la care mai este de lucru. I-am pus lui Bard o mulțime de întrebări de tot felul. Iată ce a ieșit.
Google Bard AIFoto: Shutterstock
Pe Google Bard îl puteți găsi aici
Concluzii:
- Așa cum spune și Bard, este bunicel la chestiuni factuale, informații „la obiect”, nu chestiuni vagi. Bard a dat în câteva cazuri informații eronate: a spus că Universitatea Craiova a câștigat Cupa României (Sepsi a câștigat), a spus că Milan Kundera a murit acum un an și a spus că o Dacia costa 10-15.000 de lei în perioade comunistă (era de 5-6 ori mai scumpă).
- La întrebarea despre moartea lui Kundera, Bard a greșit când l-am întrebat în română, dar a dat răspuns corect când l-am întrebat în engleză să-mi spună cele mai noi știri despre Milan Kundera. La multe tipuri de întrebări este posibil a răspunsurile în engleză să fie de o acuratețe mai ridicată decât în engleză.
- Bard l-a lăudat pe ChatGPT, a dat câteva exemple unde ar fi mai bun decât Bard. Cum a explicat și Google, Bard a explicat la ce ar fi mai bun: „eu sunt mai bun la furnizarea de rezumate ale subiectelor factuale sau la răspunsul la întrebările dvs. într-un mod informativ”.
- Din primele teste Bard rezumă destul de bine texte în română și își poate sugera conținutul unor e-mail-uri pe care ai vrea să le trimiți, dacă îi spui detaliat ce vrei.
- Dacă introduci o poză și îi ceri în engleză „describe this photo” face o descriere detaliată a elementelor din poză. Chiar dacă nu perfecte, descrierile sunt destul de bune.
- La unele întrebări puteți alege între trei variante de răspuns (draft-uri). Se poate observa că la unele răspunsuri traducerea automată în română nu a fost grozavă și unele exprimări sunt ciudate, dar, în general, textul în română sună bine.
- Ca să vă distrați puteți încerca să îi dați teme precum „scrie-mi o poezie despre caniculă în stilul lui Eminescu”. Nu sunt versuri grozave, dar măcar sunt amuzante.
- Răspunde bine la întrebări de tipul: am următoarele ingrediente în casă, ce aș putea găti cu ele.
- Oferă și mici sfaturi de bun simț dacă îi spui că ai o problemă medicală, dar îți spune clar că trebuie să te duci la medic. La unele întrebări îți spune clar: Nu sunt calificat să-ți dau sfaturi medicale, dar te pot îndruma către un profesionist medical care te poate ajuta.
- O concluzie esențială: nu trebuie să te bazezi pe Bard la informații, ci este bine să verifici tot. Cum a spus și Google, Bard este un experiment și NU trebuie să iei de bun ce spune. De exemplu l-am întrebat și în română, dar și în engleză ceva simplu: când a avut loc rebeliunea condusă de Prijogin în Rusia. Răspunsul a fost că nu a existat așa…
Sponzorizat de newsflash.ro
Citeste continuarea pe economie.hotnews.ro